Kroon haken

Deze kroon hoort echt bij een jarige prinses! Daarna wordt hij herhaaldelijk gebruikt als haarband en wordt hij bij elke verkleedpartij opgezet. Het is even een werkje, maar als je kunt haken is het zo gedaan en vrij makkelijk te maken. Doordat het van katoendraad is gemaakt gaat ie na een paar keer dragen losser zitten. Zorg daarom dat je de ketting met iets minder steken opzet dan de hoofdomtrek is. Mocht het toch losser gaan zitten, was hem dan in de wasmachine. Dan krimpt ie iets en zit ie weer strak om het hoofd.

gehaakte kroonBenodigdheden
+ ca. 1 bol haakgaren (roze katoendraad)
+ haaknaald nr. 3

+ restant katoendraad (voor een wit kleur accent)
+ glimmende kraaltjes

Werkwijze

Voor je begint lees dan even onze uitleg over de belangrijkste haaksteken.  
Toer 1: Meet de hoofdomtrek, haal daar ca. 1 cm af en zet een even lange ketting op met losse steken. Verbind de uiteinden tot een ring. Vanaf nu werk je in het rond.
Toer 2: Haak 2 losse (dat is je 1e stokje). Haak dan een stokje (in de eerstvolgende steek), daarna tot het einde door haken in stokjes. En als laatste verbinden met een halve vaste in de 1e steek van de toer.

Toer 3: Haak 1 losse. Haak dan een vaste (in de eerstvolgende steek), daarna tot het einde door haken in vaste. En als laatste verbinden met een halve vaste in de 1e steek van de toer.
Toer 4: In deze toer ontstaan er gaatjes (open steek). Als je dit te moeilijk vind dan herhaal je toer 2 nogmaals (zo ook bij toer 5 en 6). Wil je wel gaatjes (open steek) dan haak je als volgt: Haak 2 losse (dat is je 1e stokje), daarna een stokje (in de eerstvolgende steek) + 3 stokjes + 1 losse ✳ 1 steek overslaan + 5 stokjes + 1 losse ✳ herhalen tot einde van ✳ tot ✳. En als laatste verbinden met een halve vaste in de 1e steek van de toer.
Toer 5: Eventueel kun je van kleur wisselen naar wit. Haak 2 losse (dat is je 1e stokje) en 2 stokjes (in de eerstvolgende steek) + 1 losse ✳ in de 2e steek beginnen met 5 stokjes + 1 losse (als het goed is zit het gaatje van de vorige toer nu precies onder het 3e stokje.) ✳ herhalen tot einde van ✳ tot ✳.  En als laatste verbinden met een halve vaste in de 1e steek van de toer.
Toer 6: Kleurwissel terug naar roze. Herhaal toer 4. Het gaatje (de open steek) zit nu precies gelijk als bij toer 4.
Toer 7: Boogjes maken: ✳ 10 losse + vastmaken met een vaste in de 6e steek + een vaste in de 7e steek ✳ herhalen tot einde en eventueel vol maken met vasten. En als laatste verbinden met een halve vaste in de 1e steek van de toer.
Toer 8: Haak 2 losse ✳ haak 15 stokjes in de boog + 1 stokje tussen de boogjes in ✳ tot einde herhalen en eventueel vol maken met stokjes. En als laatste verbinden met een halve vaste in de 1e steek van de toer.
Toer 9: Haak 1 losse ✳ haak 2 vaste (in de eerstvolgende steek) + 1 steek overslaan + haak 1 losse + 2 halve stokjes + 1 steek overslaan + haak 1 losse + haak 3 stokjes + 1 steek overslaan + haak 1 losse + haak 2 halve stokjes + 1 steek overslaan + haak 1 losse + haak 2 vaste + haak 1 vaste tussen de boogjes in ✳ ga door naar de volgende boog en herhaal dit tot het einde. En als laatste verbinden met een halve vaste in de 1e steek van de toer.
Hecht alle losse draden af. Op de voorste boog hebben we 2 kleuren roze kralen genaaid. Zo wordt het echt een kroontje.

Mocht er iets niet duidelijk zijn, laat het ons dan weten.


Moeilijkheidsgraad: ***

Reacties

 1. Oh zo schattig!!
  Bedankt voor het delen van het patroon!
  Groetjes Rosanne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi patroon . Je kan misschien aan de achterkant verschillende openingen maken (stokje en losse) zodat je het knoopje kan opschuiven wanneer nodig !
  zo kan hij langer worden gedragen


  en wil best link ruilen met jullie

  Groetjes diane
  www.creadiva.be

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi patroon!Super leuk! Sla ik ook even op, leuk om te onthouden! Dank je wel! Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk patroontje! Ga ik zeker eens uitproberen! Bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie kroontje en wil hem graag maken. Hoeveel lossen moet ik opzetten? Gr Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. geweldig, bedankt voor dit patroon. groetjes Sita

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

We stellen jouw mening en reactie zeer op prijs.
Alvast bedankt voor je reactie op Klein Zoet Geluk.

Svenny en Daan