Zelf stempels maken

Stempels maken is leuk! Herinner je de uitgesneden aardappel nog, waarmee je als kleuter met verf mooie kunstwerkjes op papier maakte? Dit is een variant daarop, waarbij je meer details kunt aanbrengen. Kleine tekeningen van jou of van je kind kun je op deze manier gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van ansichtkaarten, kalender of voor het versieren van cadeaupapier of stof.

Hoe maak ik een stempel

Benodigdheden
+ snijmatje
+ linosetje (Abig)
+ gum
+ potlood
+ papier
+ stempelkussen (kan ook met bijv. verf)

Zo maak je van een gum een stempel
Teken op een velletje papier de grootte van de gum die je voor de stempel gaat gebruiken over. Teken in die ruimte met grove lijnen een leuke tekening. Fijne lijntjes zijn lastig om uit te gutsen. Tip: doe eerst een testje met een simpele vorm bijv. een hartje of ster. Kleur met je potlood datgene in wat donker moet worden (dus wat met inkt bedekt moet worden) en wat wit moet blijven laat je wit. Dat ga je straks weghalen.

Als je een beetje doorhebt hoe het moet, dan is het leuk om je kind een leuke simpele tekening te laten maken, b.v. een bloem of autootje. Zo heb je een leuke stempel van de tekening van je kind. Wil je kind zelf ook gutsen. Wees dan voorzichtig met de mesjes. Altijd van je af gutsen en gebruik kleine bewegingen.

Leg dan het papiertje op de gum (met de tekening tegen de gum aan) en kras er overheen met een potlood of muntje. De tekening wordt nu licht in spiegelbeeld afgedrukt op de gum.
Guts met het lino mesje al het witte weg, minimaal 2 mm diep. Maak tussendoor even een proef stempel, zodat je weet wat je nog moet weghalen. Het is niet erg als de lijnen niet helemaal strak lopen, dat geeft juist een leuk geschetst effect. Ben je helemaal tevreden, dan is je stempel klaar!

Zelf stempels maken werkwijze 1

Zelf stempels maken werkwijze 2

Nu kun je aan de slag met het maken van een leuke ansichtkaart met een leuk tafereeltje erop! Je kunt ook op stof stempelen, gebruik dan watervaste inkt.
Veel plezier ermee!

Moeilijkheidsgraad: *

Reacties

 1. Hallo!! Via Meervilt Pinterest kwam ik op je weblog terecht en ik vind die erg leuk. Enig dat je die leuke zelfmaakideeën aan ons lezers doorgeeft. Bedankt voor de inspiratie en groetjes van Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Corrie, leuk om te horen! En natuurlijk super dat je ons gaat volgen! groet Svenny en Daan

   Verwijderen
 2. Ik ken dit nog van vroeger! Dat was altijd erg leuk om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

We stellen jouw mening en reactie zeer op prijs.
Alvast bedankt voor je reactie op Klein Zoet Geluk.

Svenny en Daan