Haak steken uitleg

Wie nog niet goed kan haken kan dit zichzelf aanleren door middel van vele filmpjes die er online te vinden zijn via you-tube. Of koop een patronenboek en ontdek hoe simpel het eigenlijk is, als je maar de steken kunt lezen die in de patronen weergegeven worden. Haken met Zpagetti maakt het nog leuker, want door het dikke draad heeft je werk al snel omvang. Maar om te leren haken is het raadzaam om te beginnen met gewoon haakgaren.Hier volgt een uitleg over de haaksteken.....

l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
st = stokje
hst = half stokje
dst = dubbel stokje


een beginlus maken
Maak een lus en haal de draad door de lus heen, trek deze aan en verklein de lus zodat je kunt beginnen met haken.

l = losse
Sla de draad om de haaknaald heen en trek deze door de steek heen die op de haaknaald zit.

v = vaste

Steek de naald door een gemaakte steek, sla de draad om de haaknaald en trek deze door de eerste lus heen. Je hebt nu 2 lussen op je haaknaald zitten. Sla weer de draad om de haaknaald heen en haal deze door de 2 lussen.

hv = halve vaste
Steek de naald door een gemaakte steek, sla de draad om de haaknaald en trek deze door beide lussen heen.

st = stokje

Sla de draad om je haaknaald heen en steek de naald daarna door de volgende steek. Sla weer de draad om de haaknaald en haal deze door de steek. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald zitten. Sla weer de draad om de haaknaald heen en haal deze door de 2 eerste lussen. Sla weer de draad om de haaknaald en haal deze door de 2 overgebleven lussen.

hst = half stokje
Sla de draad om je haaknaald heen en steek de naald door een volgende steek. Sla weer de draad om de haaknaald en haal deze door de steek. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald zitten. Sla dan weer de draad om de haaknaald heen en haal de draad door de 3 lussen.

dst = dubbel stokje
Sla de draad tweemaal om de haaknaald heen en steek de naald daarna door de volgende steek.
Sla weer de draad om de haaknaald heen en haal de naald daarna door de eerste steek. Je hebt nu 4 lussen op je haaknaald zitten. Sla dan de draad om de haaknaald heen en haal de draad door de eerste 2 lussen. Herhaal nogmaals door 2 lussen. Je hebt nu nog 2 lussen op de haaknaald zitten. Sla de draad een laatste keer om de haaknaald en haal deze door de laatste 2 lussen.

Meerderen, minderen en gaatjes haken
Als je wilt meerderen dan maak je de steek 2 keer in dezelfde steek.
Als je wilt minderen dan sla je een gemaakte steek over.
Als je gaatjes wilt in je haakwerk, dan maak je een losse en sla je een steek over.

TIP: Een complete uitleg van haaksteken met filmpjes vind je bij Drops Design

Bloemetje haken doe je zo... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...