Cabochons maken STAP 1

Je eigen cabochons maken, hoe leuk is dat? Dan is die ketting, armband, broche of wat je ook wilt maken echt helemaal van eigen fabricaat! En het is echt niet moeilijk, als je maar de juiste materialen in huis hebt en weet hoe je te werk moet gaan. Wij hebben alles voor je uitgezocht.

Je moet dus eerst een mal maken. Dat lees je hieronder. In ons volgende item 'Cabochons maken STAP 2' vind je een uitleg over hoe je met deze mal van die lieve bloemetjes en vogeltjes kunt maken. 
 
Mallen maken voor cabochons - Klein Zoet Geluk

Benodigdheden
+ 2 Componenten Siliconen (wij bestelde dat bij Sillis) of Plastique Culinair (op de website van siliconen culinair kun je er ook iets over vinden) voedselveilige siliconen.
+ cabochons voor het maken van een mal. Zorg dat je cabochons hebt of koopt die fungeren als model (evt. ook te koop bij Sillis) je kunt hiervoor natuurlijk ook je eigen sieraden en bedels gebruiken.

Voorbereiding
Werk op een schone ondergrond en gebruik een placemat om op te werken. Vet eventueel je handen iets in, zodat de siliconen niet blijven plakken. Begin om het even uit te proberen met een klein object. Na het kneden heb je 10 minuten om de mal te maken, dus leg alles van tevoren klaar.

Werkwijze
Neem twee gelijke delen siliconen en kneed die goed door elkaar. Maak er een bolletje van. Als er veel groefjes en reliëf in het bloemetje zit, is het handig om het bloemetje eerst met siliconen vol te stoppen (zie plaatje 5), zodat de siliconen overal zit. Dan duw je het bloemetje in een bol siliconen (6) of je legt het bloemetje neer en duwt de siliconen er overheen (7). Leg het op iets doorschijnend (b.v. een plastic dekseltje) dan kun je aan de onderkant goed zien of de siliconen goed aansluiten om het bloemetje heen. Probeer eerst met een klein object uit. Laat het 2 á 3 uurtjes uitharden en haal daarna het bloemetje eruit en klaar is de mal! Was de mal goed met heet water en je kunt hem nu gelijk gebruiken. Succes!


Mal maken voor cabochons: werkwijze 1

Mal maken voor cabochons: werkwijze 2
Moeilijkheidsgraad **

Reacties

 1. Super leuk, heb al even op de site gekeken en ga het binnenkort ook bestellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja moet je doen! Het is echt leuk om te doen!
   gr. Svenny en Daan

   Verwijderen
 2. Ik heb een vraagje.
  heb ook een mal gemaakt op dezelfde wijze , maar als ik dan met fimo roosjes wil maken zijn die niet mooi , gebruik jij iets anders om afgietsels te maken (roos roosje op laatste foto )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Martine, iIk heb het bloemetje van de kralen armband (roos) ook van fimoklei gemaakt. Ik heb het ook met giethars geprobeerd, maar vond daar een erg sterke geur aan zitten en het is transparant en heb nog geen mooie kleur kunnen mengen. En het duurt erg lang voordat dat uitgehard is. Ik vind fimo dan toch prettiger om mee te werken. Als je zorgt dat de fimoklei een beetje zacht is en goed aandrukt, moet het goed komen. Is de mal wel goed gelukt? Als je de fimo cabochon nog een laklaag geeft krijgt het een mooie glans, maar mat zijn ze ook leuk. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een super leuke DIY!
  Ik had zoiets al gezien met resin in een engels sieraden tijdschrift maar met fimo is het volgens iets makkelijker om uit te proberen.. en zo kun je ook roosje met meerdere kleuren maken :)
  Hier ga ik eens tijd voor maken!
  (p.s. echt een super leuke blog heb je!)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

We stellen jouw mening en reactie zeer op prijs.
Alvast bedankt voor je reactie op Klein Zoet Geluk.

Svenny en Daan