Opbergwandkleed

Een vrolijk naai idee voor de baby of kinderkamer. Opbergvakken die je aan de wand of aan het voeteneinde van een ledikant of kinderbedje kunt hangen. Je kunt er knuffels, speelgoedjes, speendoekjes, sokjes of slabbers in opbergen. Deze is een paar jaar geleden gemaakt voor aan een ledikant en hij hangt nu aan het voeteneinde van een groot bed. Hij is nog altijd even vrolijk en er worden nog steeds allerlei kleine popjes en speelgoedjes in verstopt.

Om dit te maken moet je wel om kunnen gaan met een naaimachine en een beetje kunnen haken. Of je vraagt iemand anders die daar wel goed in is om je te helpen natuurlijk.

Zorg dat je eerst een paar leuke stofjes inkoopt die leuk bij elkaar passen. Stippeltjes, streepjes en ruitjes doen het altijd leuk, maar neem dan wel een effen kleur ondergrond. Het balletjes randje en een paar kleurige gehaakte bloemetjes maken het extra vrolijk. Je kunt natuurlijk ook bloemetjes, sterretjes of retrostof gebruiken. Zoek zelf iets leuks uit, een bezoekje aan een stoffenwinkel is al een feest op zich. Ernaar kijken of het cadeau doen geeft je vleugels

Opbergwandkleed voor op de kinderkamer

Benodigdheden
- stof voor de vakken, 12 lapjes stof van 22x18 cm (2 lapjes per vak)
- stof voor de achterwand, 2 lapjes van 52x62 cm
- wattine 49x59 cm, gebruiken om tussen de achterwand te voegen
- 1 meter lint
- bolletjes rand, 60 cm
- naaimachine
- naaigaren
- haakgaren voor de bloemetjes
- haaknaald
Werkbeschrijving
Knip eerst de lapjes voor de vakken, gebruik 2 lapjes per vak. Leg 2 lapjes met de ruggen tegen elkaar aan en naai de linkerkant, onderkant en rechterkant aan elkaar. Keer de stof binnenstebuiten en druk de stof mooi plat. Je kunt het eventueel plat strijken. Vouw bij de overgebleven open kant de rafelige kant naar binnen en naai het dicht. Naai zo ook de andere vakken.
Neem nu 1 lapje stof van 52x62 cm voor de achterwand. Zet alle vakken met spelden vast op de stof volgens onderstaande tekening. Bekijk het geheel van een afstandje en als je tevreden bent naai je van één vak de linkerkant, onderkant en rechterkant vast. Naai zo alle vakken erop.

Nu kun je de achterwacht in elkaar naaien. Leg de 2 lappen stof (van 52x62 cm) met de ruggen tegen elkaar (dus de vakken aan de binnenkant). Naai het rondom aan elkaar en laat 1 kant open. Keer de stof (nu zitten de vakken aan de buitenkant). Knip een stuk watine uit van 49x59 cm en leg deze in de achterwand. Vouw bij de open kant de stof naar binnen en zet dit even vast met spelden, zodat je het zo dicht kunt naaien. Neem nu het lint en knip het door midden, zo heb je voor elke kant 50 cm lint. Zet het midden van het lintje vast met een speld in beide bovenhoeken. Sluit de stof er mooi overheen en zet dit eventueel ook vast met een speld. Naai nu de stof dicht, naai eventueel een paar keer in de hoeken over de linten heen en weer, zodat die extra goed vast zitten. Naai daarna aan de onderkant de bolletjes rand, eventueel eerst vastzetten met spelden, erop. 
Haak 6 bloemetjes of voor wie dat te ingewikkeld vind een wat simpeler bloemetjes in bijpassende vrolijke kleuren en naai deze in het midden van de vakken erop. En klaar is dit leuke opbergwandkleed! Succes!

Opbergwandkleed tekeningMoeilijkheidsgraad ***

Reacties