Dromenvanger

Dit project staat geheel in het teken van dromenvangers. Maar niet de traditionele, maar een persoonlijke en zelf gemaakte versie waar je allerlei voorwerpen in kunt hangen zoals kralen, schelpen, draadjes en lint. 
Wij haakten het hart van de dromenvanger zelf, dat kun je op verschillende manieren doen. Als je niet heel goed kunt haken dan je kunt ook een gehaakt kleedje gebruiken. Deze vind je vast wel bij je grootmoeder of op een rommelmarkt. Wij probeerden allerlei varianten uit. Hieronder vind je het resultaat. Heel leuk om te maken, maar vooral leuk om te krijgen!
Dromenvanger gemaakt van een houten ring en 1 hanger.

Dromerige dromenvanger
Dromerige dromenvanger met zachte tinten en veren.

Kleurrijke dromenvanger
Een kleurrijke dromenvanger met een boodschap.
Benodigdheden
+ haakkatoen en haaknaald
+ ring (borduur ring, houten ring of zelf maken van ijzerdraad)
+ lint, draad, reepjes stof (scheuren), henneptouw, veter, kanten lint
+ kralen, belletje, bloem cabuchon, veertje, schelp, stukje hout, edelsteentje, bloemetje
+ zoutdeeg hart, gehaakte kraal, vogeltje (wij kochten deze bij de bloemist)

Werkwijze
Begin met het verzamelen van al je materiaal. Dan kun je de kleur bepalen die jouw dromenvanger krijgt, bijvoorbeeld zachte tinten, wit of naturel of zoals hierboven ook te zien is met diverse kleuren. Kies hier katoendraad bij voor het hart. Als je alles hebt kun je beginnen.

Ring maken: Als je geen ring hebt kun je deze zelf maken van ijzerdraad. Buig ijzer van ca. 3 mm dikte in een cirkel. Rijg deze door een veter of omwikkel het met lint of touw (zie bovenste foto). Je kunt het ijzerdraad ook omwikkelen met lint of draad. Maak de uiteinden aan elkaar vast met tape of knoop het touw/lint aan elkaar. Dit is de onderkant van je cirkel.

Haken: Haak dan het hart van de dromenvanger. Als je goed kunt haken dan kun je zelf een mooi patroon gebruiken. Hieronder zie je een bloempatroon om je wat op weg te helpen, daarna haak je in boogjes door. Vergeet niet dat je steeds moet meerderen. Leg af en toe je haakwerk neer en controleer of het een mooi plat geheel blijft en of het al groot genoeg is voor de ring die je hebt gemaakt. Bij de laatste toer haak je in het midden van een boogje 1 steek om de ring heen. Zo hang je het haakwerk in de ring. Je cirkel is nu klaar. Bevestig een touwtje met evt. een kraal aan de bovenkant van de dromenvanger, waaraan je hem op kunt hangen.

Versieren: Nu komt het leukste werk! Je kan er van alles aan hangen. Helemaal persoonlijk op diegene afgestemd voor wie je hem maakt. Zo krijgt je dromenvanger een extra dimentie.... Houd iemand van strand kan je er b.v. schelpen of driftwood aanhangen. Of gebruikt een thema zoals geluk: klavertje, olifantje, gelukspoppetje of edelsteentje. lucht-aarde-water-vuur: lucht (veertje) - aarde (edelsteentje, bloem) - water (schelp, druppel kraal) - vuur (houten kralen, driftwood). Dat aangevuld met leuke lintjes, kraaltjes, gevlochten draadjes enz. Super leuk om te maken en erg leuk om te cadeau te doen!

Droom zacht....

Inspiratie dromenvangers:
+ gepimpte dromenvanger vol herinneringen
+ dromenvangers met mooie kleuren
+ dromenvanger van gehaakt kleedje gemaakt

Bloem haken
Begin met het haken van deze bloem

Patroon gehaakte bloem
T

Reacties

 1. die wil ik zeker maken! Zou een superleuk cadeautje zijn en je uitleg is heel duidelijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. als ik ooit kan haken ga ik er zeker zo een maken, supermooi gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk! Wij krijgen volgende maand een baby. Heb ik watte doen in mijn verlof voor de kinderkamer

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo krijgt je dromenvanger een extra dimentie.(dimensie).
  + lint, draad, reepjes stof (scheuren), henneptou, (hennep touw).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om te horen dat er nog steeds mensen zijn die dit maken. We zijn niet meer zo actief op dit blog, maar het is duidelijk dat er nog gebruik van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben nu bezig met het haken van de bloem alleen ik snap niet hoe u toer 3 heeft gedaan. Zou u dat mij kunnen uitleggen. Ik snap dat het een 3dubbele stok is alleen hoe houd u dat op 1 punt zodat de onderkant kan uitwaaien. Alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

We stellen jouw mening en reactie zeer op prijs.
Alvast bedankt voor je reactie op Klein Zoet Geluk.

Svenny en Daan