Vriendschapsbandje knopen

Een leuk item voor de zomer: vriendschapsarmbandjes! Erg leuk om zelf te maken! Katoendraad knopen volgens een patroon. Je moet er echt even voor gaan zitten, maar erg leuk en verrassend als het af is.

Vriendschaps bandje knopen

Benodigdheden
+ haakkatoen of borduurgaren (borduurgaren is meestal iets dunner)
+ veiligheidsspeld, plakband, schaar
+ patroon

Voorbereiding
Bepaal eerst de kleuren die je wilt gaan gebruiken. Kies er 6 uit. Je kunt andere kleuren gebruiken dan in het voorbeeld natuurlijk. Noteer dan de kleuren uit het patroon en schrijf daarachter welke kleur jij wilt gebruiken. Wij hebben onderstaand patroon gebruikt en als volgt de kleuren veranderd:
Lila = lila
Donkergroen = donkerblauw
Roze = lichtgeel
Lichtgroen = lichtgroen
Rood = turquoise
Blauw = delfts blauw

Werkwijze
Knip van elke draad (= 6x) ca. 2,5 à 3 meter af. Lang genoeg, want je wilt niet te kort komen. Maak in het midden een knoop met een lusje, zodat je 12 even lange draden hebt. Het lusje is de sluiting. Plak de lus met plakband stevig vast op de tafel. Of gebruik een veiligheidsspeld of klem.

Begin de draden te knopen zoals in onderstaand voorbeeld, begin bij regel 1. Hoe je moet knopen staat precies omschreven in deze instructies: knoopuitleg 1 of hier knoopuitleg 2. Er wordt hier met foto's uitgelegd hoe je de pijlsymbolen uit het voorbeeld moet knopen. Een cirkel met een pijl staat voor een voorwaartse knoop of een achterwaartse knoop. Of hier een instructiefilmpje.
Staat er in het cirkeltje een pijltje dat de hoek om gaat dat moet je weer terug met dezelfde draad. Gaat het pijltje b.v. eerst naar rechts en dan naar links, knoop dan het 1e knoopje naar rechts ( de draden zijn nu van plek verwisselt) knoop dan het 2e knoopje met dezelfde draad naar links. Gaat het pijltje van links naar rechts doe het dat precies omgekeerd.

Je ziet dat in het patroon alleen het eerste gedeelte van de armband staat, daarna moet je zelf goed kijken en nadenken, want de kleuren veranderen, maar het patroon blijft hetzelfde. Je kunt eventueel ter ondersteuning het patroon even natekenen met gekleurde stiften. Mocht je een foutje maken dan kun je met een stompe naald de knoop er weer gemakkelijk uithalen. Als de armband lang genoeg is (even meten om de pols) maak je 2 vlechtjes van de overige draad met onderaan een knoopje.

Op braceletbook staan heel veel leuke patronen. 

Succes erme!


 

Reacties

 1. leuk idee en vele mooie dingen op jullie blog, ik ga jullie volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het best onduidelijk met al die pijltjes ik vind dat zo afleidend! :( Ik heb liever een filmpje. :)

   Met vriendelijke groet,

   Anoniem

   Verwijderen
 2. Je ziet alleen het eerste stukje van het patroon staat er... maar begin je daarna weer bovenaan bij regel 1?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap er echt helemaal niks van met al die pijltjes. Een filmpje is inderdaad makkelijker maar dan niet op Youtube, maar dan op eigen website. Dat is dan makkelijker want bij YouTube doet het filmpje het soms niet.

  De vriendelijke groet,
  Anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind hem mooi en begrijp de pijltjes. Maar: de laatste baan is toch hetzelfde als baan 4? Daar staan allemaal pijltjes met een hoekje en bij de laatste baan niet… dan kan je toch niet verder knopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is nou precies ook mijn vraag. Is regel 22 hetzelfde als regel 4? Het lijkt zo maar dan moet er bij regel 22 ook bochtjes?

   Verwijderen

Een reactie posten

We stellen jouw mening en reactie zeer op prijs.
Alvast bedankt voor je reactie op Klein Zoet Geluk.

Svenny en Daan