Printen op een doosje

We willen je laten zien hoe je een afbeelding op een houten doosje kunt afdrukken. Dit is vrij gemakkelijk te doen als je maar het juiste materiaal in huis haalt. Als je dit een keer hebt gedaan dan kun je daarna zelf gaan experimenten met afbeeldingen of foto's. Zoek zelf eerst een leuk plaatje, dit kan ook een foto zijn. Wij gebruikten een afbeelding van Rie Cramer.


Printen op een doosje

Benodigdheden
+ houten kistje
+ een afbeelding of foto (gespiegeld printen met een laserprinter)
+ medium (is een soort lijm, te koop bij kantoorhandel)
+ mod podge
+ kwast
+ evt. gesso (is een krijtondergrond die door kunstenaars wordt gebruikt om hout, schildersdoek of ander materiaal te prepareren voor beschildering)

Werkwijze
Ga allereerst op zoek naar een leuk houten kistje of huisje (te koop bij Xenos) en een leuke afbeelding. De afbeelding op dit kistje heb ik uit het boek: 'Het jaar rond' van Rie Cramer (wel te vinden in de bibliotheek).

Verzamel alle spullen die je nodig hebt klaar (1).
Kopieer de afbeelding gespiegeld op een gewoon laserprinter (evt. bij de supermarkt of boekhandel in de buurt). Je kan de afbeelding evt. direct vergroten of verkleinen naar het juiste formaat van de deksel. Je moet de afbeelding gespiegeld printen, zeker bij een foto of als er tekst in staat. Bij een inktjet printer wordt de afbeelding een stuk minder mooi, de kleuren gaan dan namelijk verlopen. Met een laserprinter wordt de print in een soort poedervorm afgedrukt en dan krijg je een mooie scherpe afbeelding straks op het kistje.
Breng een witte laag aan op de deksel. Heb je een gewoon ongelakt houten doosje en gebruik je een kleuren afbeelding zoals ons voorbeeld, dan is het mooi als je de bovenkant eerst even wit verft met b.v. gesso. Laat dit goed drogen (evt. een nacht). De printer print namelijk geen wit. Als je het niet verft dan werkt de kleur van het hout mee in de afbeelding en dan wordt alles wat wit is houtkleurig. Kleuren worden dan minder helder. Met een zwart/wit foto kan het zonder witte ondergrond wel een heel leuk effect hebben.
Breng een een dikke laag medium aan op de deksel (2). Smeer het gelijkmatig uit en leg dan de afbeelding (3), met de afbeelding naar beneden, er op. Met een pasje kun je alle luchtbellen er uit wrijven naar de zijkant (4). Laat het de hele nacht drogen.
Week de afbeelding eraf. Maak de volgende dag met een kwast of spons de bovenkant van het kistje (dus het papier) nat met water en laat dit even goed inweken (5). Als het nat genoeg is kun je met je vinger het papier er af rullen (6). Doe dit voorzichtig anders heb je kans dat je de afbeelding er af veegt. Als de laag papier er af is laat je het drogen. Als er na het drogen nog erg wazig is, omdat er nog veel papier op zit, maak je het opnieuw nat en rul je het nogmaals eraf. Waarschijnlijk moet je dit een aantal keer herhalen. Als je denkt dat het goed is dan laat je het goed drogen.
Breng met Mod Podge een beschermingslaag aan op de afbeelding (7) zodat deze ook mooi gaat glanzen. Laat dit drogen en klaar is het! (8) Succes!

Tip: Je kunt ook een huisje maken met aan 2 kanten een zwart/wit afbeelding of foto (te bijv. bij Xenos). Op zo'n huisje kun je bijv. leuke familiefoto's. Leuk ook cadeau te doen. De foto's kun je bewerken op de computer: zwart/wit maken, scherper gemaakt, meer accenten en schaduwen. Daarna spiegel je de afbeelding, dit kun je doen in Picasa door ctrl/shift/h in te toetsen. Je kunt ervoor kiezen om geen witte ondergrond aan te brengen, dan werkt de kleur van het hout mee in de afbeelding. Alle delen die niet zwart zijn worden dan houtkleurig.Reacties

Een reactie posten

We stellen jouw mening en reactie zeer op prijs.
Alvast bedankt voor je reactie op Klein Zoet Geluk.

Svenny en Daan