Wolvilten armbandjes

Klein zoet geluk is geboren! Tijd om iedereen te laten weten over onze website! Op koninginnedag geven we een ini-mini workshopje 'wolvilten armbandjes maken' in Baarn bij de Pekingtuin. In 10 minuten heb je je eigengemaakte bandje klaar. Wij zijn er klaar voor. Probeer jij het thuis?


Benodigdheden armbandje
+ merinowol (verschillende kleuren)
+ olijfzeep (of groene zeep)
+ water

Benodigdheden hartje
+ fimoklei
+ uitdruk vormpje
+ prikker
+ satijnlint 3 mm

Benodigdheden gehaakt bloemetje
+ gekleurd haakgaren

Werkwijze
Klaar zetten: bakje water (warm of koud) met wat olijfzeep (zeep om je wol iets mee te ontvetten).
Materiaal: Neem een pluk merinowol van ongeveer 30 cm lang en 1 cm dik. Of als je gemengde kleuren wilt neem dan 2 à 3 stroken merinowol van ongeveer 30 cm lang en bij elkaar 1 cm dik. Bijv. rood-roze of donkerblauw-kobaltblauw of roze-paars. Leg de stroken tegen elkaar aan en draai ze als een spiraal om elkaar heen.
1. Wikkel de pluk wol om je vuist heen. Kruis de uiteinden van de wol over elkaar.
2. Draai deze naar binnen als een spiraal om de rest. Nu heb je de vorm van de armband al. De ruimte die overblijft is de dikte van je vuist.
Dan dompel je het onder water en knijpt het weer uit. Dan neem je het armbandje tussen 2 handen, steek je vingers door het armbandje heen en begin te wrijven. Laat het door je hand rollen. Eerst de losse punten en dan de rest. Je rolt net zo lang tot het vilt wordt. Hoe langer je rolt hoe kleiner het armbandje wordt. Je kunt het armbandje wel kleiner maken doordat de wol krimpt, maar niet meer groter. Stop dus op tijd. Je kan het armbandje ook om je pols doen en dan nog even over je pols rollen. Je kan er ook nog even een bolletje van maken en die nog even rollen om het nog extra te laten krimpen. Als je armband groot genoeg is laat je het drogen.
3. Om het armbandje extra leuk te maken knoop je er een hartje aan. Die kun je zelf maken van fimoklei (Cernit). Boetseer een hartje of gebruik hier een vormpje voor. Prik er een gaatjes in en bak het volgens de instructies op de verpakking af in de oven.
4.  Bevestig het hartje met een lintje aan de armband. Je kunt er ook een gehaakt bloemetje aan bevestigen. Zorg dat je het lintje met naald en draad vast naait met een paar steekjes, anders laat het na een tijdje los. Je kunt ook een heel klein puntje lijm op de uiteinden van het lint doen zodat het niet gaat ravelen. Veel plezier!

Tip: Dit is een geschikt idee om te gebruiken voor een kinderpartijtje. Maak van tevoren een aantal stroken van 2 à 3 kleuren merinowol en zorg dat je wat gehaakte bloemetjes en hartjes hebt om eraan te hangen. Je hoeft nu alleen nog maar voor water en zeep te zorgen. Zo heb je een super leuke activiteit en een aandenken voor de kinderen om mee naar huis te nemen.

Moeilijkheidsgraad *

Reacties