Klein 'zout' geluk

Figuren maken met brooddeeg (niet eetbaar) is erg leuk om te doen en eigenlijk heel makkelijk. Ook zeker leuk voor een kinderpartijtje, want het is goedkoop, gezellig, het geeft geen knoeipartij en de kinderen hebben iets om mee naar huis te nemen. Je kunt dit partijtje trouwens ook voor je eigen verjaardag geven. Een creatieve high tea bijvoorbeeld. Je kan er allerlei leuke dingen maken zoals koekjes, bonbons, een hanger, maar ook matroesjka-poppetjes en letters die je op een stukje hout vastmaakt met lijm.

Voorbeelden van zoutdeeg
Autootje, ster, naambordje en bloemvignet


Zoutdeeg recept
+ 3 kopjes witte bloem
+ 1 kopje zout (zo fijn mogelijk, voor zo glad mogelijk deeg)
+ 1 kopje water
+ 1 theelepel olie
+ voedingskleurstof (om het een kleurtje te geven) of natuurlijke kleurstof

Benodigdheden
+ deegroller
+ vormpjes
+ stempels of voorwerpen met een reliëf, zoals oorbellen of hanger, kralen, vaasjes, kant of haakwerk, enz...
+ henneptouw of leuk lint om hangers aan op te hangen

Zo maak je het zoutdeeg
In een kom giet je de bloem en het zout. Langzaam voeg je water toe terwijl je verder mengt en begint te kneden. Voeg ook de olie toe. Het deeg lang genoeg kneden (zeker 5 minuten) tot je een soepele kneedbal hebt. Is je deeg te nat en plakkerig - voeg wat extra bloem toe. Is het deeg te droog (pas op want dan kunnen er scheurtjes ontstaan als je het gaat drogen) voeg dan extra water toe.
Je deeg is klaar. Voor gekleurd deeg meng je wat voedingskleurstof door het water. Je kan een paar verschillende kleuren deeg maken (je kan natuurlijk ook kleuren mengen voor wat variatie (bijv. roze met blauw of groen met blauw).
Kleurstof tip: Je kunt een beetje oploskoffie of kaneel door de bloem doen voor een bruin kleurtje, leuk voor bv. namaak koekjes of bonbons te maken voor in een speelgoed winkeltje of op een etagère. Meng de kleurstof eerst met het water.

Zo maak je figuren
Rol het deeg plat ongeveer 0,5 cm dik en druk er leuke vormen uit. Neem bijv. een groot hart en druk daar weer een kleiner hartje uit, breng er een leuk reliëf op aan met behulp van een stempel of voorwerp waar een reliëf in zit (zoals stof, kralen, vaasje, kant, oorbellen, knoop). Je kan er allerlei leuk dingen mee maken: koekjes, bonbons, hangers voor aan een paas-tak of in de kerstboom, maar ook matroesjka-poppetjes.

Afbakken
Als je figuur af is kun je het een nachtje laten drogen. Onze ervaring is dat het deeg mooier wordt als je het laat drogen aan de lucht dan wanneer je het afbakt in de oven (is ook milieu vriendelijker).
Als je het toch wilt afbakken dan adviseren we ca. 90 minuten op 125 graden Celsius. Zet de oven uit en laat het in de oven afkoelen tot het keihard is. Je kunt het zoutdeeg een mooie glanzend te maken door het af te lakken met een transparante lak.

Kinderpartijtje
Voor de allerkleinsten kun je bakvormpjes of kleivormpjes gebruiken. De wat oudere kinderen kun je zelf laten creëren. Sommige kinderen vinden dat moeilijk, zorg dan dat je wat brooddeeg boeken bij de bibliotheek hebt gehuurd of print een aantal voorbeelden uit van internet. Dit helpt ze enthousiast te maken om zelf iets maken. Ook kun je ze het brooddeeg zelf laten maken. Voorleestip voor kinderen vanaf 4 jaar: 'Koekjes!' door Ted van Lieshout & Sieb Posthuma.

Moeilijkheidsgraad *

Voorbeelden zoutdeeg
Vogelhuisje, matroesjka en koekjes van zoutdeeg

Reacties

  1. Wat een leuke blog hebben jullie!
    Leuke ideeën ook!
    Ik volg jullie. Kom ook eens kijken op mijn blog!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

We stellen jouw mening en reactie zeer op prijs.
Alvast bedankt voor je reactie op Klein Zoet Geluk.

Svenny en Daan