Vilten ini-mini tasjes met kaboutertjes

Dit kleine tasje met kabouter kunt je helemaal zelf maken! Maak zelf ook een lapje vilt met verschillende kleuren erin verwerkt. Hoe je dat doet lees je in deze uitgebreide doe-het-zelf omschrijving. Wij werden er ieder geval heel blij van! Het bezorgde ons weer zo'n moment van geluk toen we zagen hoe het kaboutertje liefdevol werd verzorgt door de dolgelukkige nieuwe eigenaar. Maak ook iemand blij en ga aan de slag.....

Vilten tasje met kabouter
Leuk ini-mini tasje maken van vilt


Benodigdheden
+ merino wol
+ (olijf)zeep of groene zeep
+ bubbeltjes plastic
+ houten kralen
+ haakkatoen en bolletje wol
+ evt. een kant-en-klaar lapjes vilt voor de kaboutertjes
+ ijzerdraad
+ haaknaald
+ lijm

Zelf een lapje vilt maken
Voorbereiding: Bubbeltjesplastic van ca. 30 x 20 cm, bakje water en zeep, onderlegger klaarleggen
Werkwijze: Voor het tasje heb je voor de voor en achterkant bij elkaar een lapje van 13 x 18 cm nodig. Probeer ongeveer een lapje van 30 x 20 cm te maken, want het lapje krimpt tijdens het vilten. Pak de merino wol en trek er dunne lange plukjes van af. Leg ze dakpansgewijs neer op het bubbeltjes plastic (met de bubbeltjes naar boven). Leg verschillende laagjes over elkaar. Leg de tweede laag in een andere richting. Leg daarna een 3e laag eroverheen in een andere richting. Besprenkel het geheel met water en zeep uit het bakje en leg er nog een laag bubbeltjes plastic (met de bubbeltjes naar beneden) overheen. Wrijf ongeveer 5 minuten over het plastic heen met ronddraaiende bewegingen. Je kunt af en toe kijken of het al een beetje vervilt. Als dat het geval is kun je het bovenste plastic verwijderen en dan voorzichtig door wrijven tot het echt vilt wordt. Je kunt het ook eventueel onder de hete kraan houden en uitknijpen, dan vervilt en krimpt de wol nog iets meer. Als je tevreden bent knijp je al het vocht eruit en laat je het lapje drogen. Je kunt ervoor kiezen om voor de achterkant een kant-en-klaar lapje vilt te gebruiken.

Kaboutertje
Ondertussen maak je de kaboutertjes. Neem een houten kraal, maak met ijzerdraad een lijfje, armpjes en beentjes en steek ook een stukje ijzerdraad door de kraal. Maak dan met het uitgeknipte lapje vilt een mutsje en een lijfje. Gebruik kleine houten kraaltjes voor de handjes en voetjes. Het mutsje dicht naaien met een feston steekje en even vast lijmen op het hoofdje met de naad naar achteren.


Kabouter zelf makenZo maak je het tasje
Je kunt natuurlijk een kant-en-klaar lapje vilt gebruiken, maar om een leuk gemengd kleureffect te krijgen vilt je het zelf zoals eerder omschreven. Gebruik eventueel een effe kleur voor de achterkant. Leg de 2 lapjes op elkaar en knip een ovaal uit. Knip van 1 ovaal één derde af. Stik ze aan elkaar met een feston steek. Dan hoef je er alleen nog een koordje aan te maken. Je kunt er een gehaakt koortje of leren veter aan maken en deze met naald en draad aan de zijkanten vast maken. Je kunt er op verschillende manieren een bloem of ster op maken met eventueel een gekleurd kraaltje. Bijvoorbeeld een vilten bloem uitknippen en met een kraal erop naaien of prikvilten of een ster of hart met een borduursteek bevestigen. Kaboutertjes er in en dan is het tasje klaar. Super schattig! Succes!

Werktekening voor het maken van een vilten tasje en kabouter
Werktekening voor het maken van een vilten ini-minitasje en kaboutertje


Moeilijkheidsgraad **

Reacties

  1. Errug leuk! Toevallig heb ik net sprookjesvilt besteld dus ik hoef niet zelf aan de gang. Maar dit is een hele mooie uitleg en ook de poppetjes zijn echt schattig! Ik denk dat ik wel een aantal kindjes blij kan maken met dit leuke tasje... dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

We stellen jouw mening en reactie zeer op prijs.
Alvast bedankt voor je reactie op Klein Zoet Geluk.

Svenny en Daan