Cabochons maken STAP 2

Sieraden maken is leuk! En helemaal als je ze zelf hebt gemaakt! In een eerder item legden we uit hoe je mallen moet maken voor het maken van cabochons. Hier nu het vervolg: STAP 2, over het maken van kleurige cabochons. Je kunt er van alles mee doen, maar wij maakten er uiteindelijk sieraden van

Benodigdheden
+ siliconen mal
(zie 'cabochons maken STAP 1')
+ fimoklei

+ oven (max. 30 minuten op 110˚C)
+
DIY sieraden tools (Sillis)
+ 2 componenten lijm
+ evt. lak voor een glansend effect 

Cabochons maken STAP 2
Werkwijze 
Cabochons maken: Lees voor je gaat beginnen de gebruiksaanwijzing van de fimoklei goed door. Indien je het moet afbakken, dan zet je de oven aan op maximaal 110˚C om voor te verwarmen (of anders indien vermeld op de verpakking). Er is ook fimoklei die aan de lucht droogt, maar daar hebben wij zelf nog niet mee gewerkt.
Vul de mal met fimoklei en druk deze goed aan, zodat er overal klei zit. Draag eventueel handschoenen. Omdat fimoklei toch een soort plastic is en de lucht ervan erg lang blijft hangen in de oven is het aan te raden om een afgedekte ovenschaal te gebruiken om de vormen in te leggen. Na gebruik goed reinigen en ventileren. Bak de cabochons maximaal 30 minuten in de oven. En laat de het goed afkoelen. Je kunt ze daarna eventueel nog aflakken, dan krijgen ze een mooie glans.

In de cabochons kun je ook eventueel nog een gaatje prikken of er een oogje in bevestigen, afhanklijk van hetgeen je ermee gaat maken. Doe dit als ze net uit de oven komen en nog warm zijn. 

Sieraden maken: Voor het maken van een brochepin, schuifje, ring of oorbellen zoek je eerst welke cabochons er goed op passen. Deze plak je er dan met 2 componenten lijm op. Ook dit laat je goed drogen. Je hebt nu een prachtig sieraad voor jezelf of om cadeau te doen...

Moeilijkheidsgraad **

Reacties

 1. ooh zo leuk! en eigenlijk ook zo simpel !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker, heb je het al geprobeerd?
   We zijn erg benieuwd naar het resultaat!
   Groet Svenny

   Verwijderen
 2. welke fimo klei is dan het beste? de classic of soft?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo anoniem, wij hebben fimoklei soft gebruikt dat is makkelijker te kneden en in de vormpjes te drukken, maar fimoklei classic kan ook. Je kan ze evt ook met elkaar mengen. Veel plezier! En succes!

  Groet

  Svenny & Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. moet je de fimoklei uit de mal drukken voordat die de oven in gaat of moet het daarna pas?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat moet erna.
   Anders vervormt de klei weer. De mallen zijn hitte bestendig!
   Succes ermee!

   Verwijderen

Een reactie posten

We stellen jouw mening en reactie zeer op prijs.
Alvast bedankt voor je reactie op Klein Zoet Geluk.

Svenny en Daan