Kleurig jasje voor je sleutel

Voor de liefhebber van kleine priegelwerkjes hebben we hier een leuk snel patroontje voor het maken van een sleuteljasje. Geef de sleutels verschillende kleuren, zodat je ze makkelijker uit elkaar kunt houden. Zo'n gekleurd wol jasje zorgt er ook voor dat kinderen de sleutel makkelijker kunnen omdraaien in het slot. Kortom, een zeer nuttig en leuk klein projectje voor tussendoor. Het werkt overigens erg aanstekelijk, voor je het weet heeft het hele huis lekkere warme sleutels!


Sleutel jasje door Klein Zoet GelukBenodigdheden 
+ rondbreinaald nr. 3 (of kleiner)
+ bolletje wol (bv Drops Fabel met verschillende tinten in 1 bol)
+ naald om af te werken
+ een sleutel en een ring

Patroon 
Speciale steken (meerderen):
*M1R: steek linker naald-tip van achter naar voren onder stuk garen tussen de steken. Brei door de voorzijde van deze lus.
**M1L: steek linker naald-tip van voor naar achter onder stuk garen tussen de steken. Brei door de achterkant van de lus.

Zet 10 steken op de rondbreinaald. Schuif de 10 steken van de naald af over het verbindingsstuk tussen de 2 naalden naar het midden. Verdeel de steken door midden (5 aan iedere kant) en schuif ze zo omhoog, zodat er 5 steken op iedere naald zitten. Trek dan de naald waar de lange draad aan zit door, tot dat je 5 steken op het verbindingsstuk zit en je aan allebei de kanten evenveel tussenstuk hebt zitten. Houd de 10 steken dicht bij elkaar en brei met de losse naald de 5 steken op de naald recht. Zet nu de de steken van het tussenstuk weer op de lege naald en trek de naald waar de steken al op zitten weer door en brei daar de volgende steken weer mee.

Toer 1-4: brei 10 steken (iedere toer)
Toer 5: brei 1 steek, M1R*, brei 4 steken. Herhaal dit. = 12 steken
Toer 6: brei 5 steken, M1l**, brei 1 steek. Herhaal dit. = 14 steken
Toer 7: brei 1 steek, M1R*, brei 5 steken, M1l** brei 1 steek. Herhaal dit. = 18 steken
Toer 8: brei de 18 steken.
Toer 9: brei 1 steek, volgende steek doen alsof je hem gaat breien, brei hem niet, maar laat hem afglijden op de andere naald, brei 1 steek, dan de niet gebreide steek over de gebreide steek heen tillen, brei 3 steken, brei 2 steken samen, brei 1 steek. Herhaal dit =14 steken.
Toer 10: brei 3 steken, draad omslaan (wordt sleutelgat), brei 2 steken samen, brei 2 steken. Herhaal dit. = 14 steken
Toer 11:  brei 1 steek, volgende steek doen alsof je hem gaat breien, brei hem niet, maar laat hem afglijden op de andere naald, brei 1 steek, dan de niet gebreide steek over de gebreide steek heen tillen, brei 1 steek (als je deze steek achter in de lus breit, krijg je een kleiner sleutelgat), brei 2 steken samen, brei 1 steek. Herhaal dit. = 10 steken
Toer 12: stop de sleutel er in, 1 steek niet breien, maar af laten glijden op andere naald. Brei 1 steek. Vorige steek er overheen. Brei 1 steek. Brei 2 steken samen. Herhaal dit. = 6 steken

Knip de draad af en steek met een naald het garen door de overgebleven 6 lussen. Doe het jasje om de sleutel en werk de overige draden af.

Hier vind je het originele engelse patroon + instructie video

Reacties

  1. Ik moet toch echt eens leren haken... Na een mislukte poging tot een konijnenknuffeltje met ei-vorming hoofd heb ik alles wat met wol te maken heeft opgegeven. Maar stiekem wordt ik toch helemaal gelukkig bij het zien van al die warme wollige accesoires <3

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

We stellen jouw mening en reactie zeer op prijs.
Alvast bedankt voor je reactie op Klein Zoet Geluk.

Svenny en Daan