Lappenpoes naaien

Toen mijn zus een dochter kreeg wilde ik graag een origineel kraamcadeau geven. Iets uit eigen hand gemaakt. Dus besloot ik deze poes te gaan maken van restjes stof en een schapenwollen vulling. En als ik hem dan nu weer zo af zie, dan ben ik mijn moeder dankbaar dat ze me vroeger af en toe op haar naaimachine liet naaien. Jong geleerd is oud gedaan..... je leert het nooit meer af. Al ben ik waarschijnlijk zelf blijer met de lappenpoes dan de ontvanger. Mijn ziel en zaligheid zit erin! Nou Puck als je later nog eens aan je tante denkt, geef poes dan een knuffel van me.....


Lappenpoes naaien - Klein Zoet Geluk


Benodigdheden
+ schaar, naald, spelden
+ naaimachine, machinegaren
+ stof voor het lijfje (tricot stof in huidskleur)
+ stof voor het jasje (katoen met bloemetjes motief)
+ stof voor de sjaal (badstof dat krult vanzelf om)
+ stof voor het knie lapje (mintgroen)
+ wol voor de vulling
+ haakkatoen (voor het borduren van het gezicht, de naam, het motief op het been, gehaakte bloem)
+ knoopje (voor op de gehaakte bloem)

Werkwijze
Poezenlijf (totaal ca. 40 cm lang): 
Teken alle onderdelen (2x arm, 2x been, het lijfje, het hoofd, de oren en de staart) uit op papier. Knip ze uit en speld ze op de dubbele stof die je gaat gebruiken. In dit geval zijn de oren in dezelfde stof als het jasje gemaakt. De rest is van tricot stof gemaakt. Knip de vorm 3 à 4 mm ruimer uit dan het papiermodel. Naai de stof van de armen benen lijfje en staart op de naaimachine tegen elkaar aan, laat een kleine opening en vul deze met schapenwol. Duw de wol extra goed aan zodat je een stevig lijfje hebt. Naai de gaatjes met de hand dicht. De benen kun je daarna met een borduursteek versieren (hard roze). Op de staart borduurde ik de geboortedatum. Naai op de knie een knie lapje (mintgroen). Let er op dat het lapje onder het jurkje uitkomt. Nu is het lijfje klaar. Naai het lijf aan elkaar. Volgorde is niet zo belangrijk. 
Poezenhoofd:
Naai nu de stof van het hoofd op de naaimachine tegen elkaar aan, laat een kleine opening bij de hals  en vul deze met wol tot je een stevig rond hoofd hebt. Naai de hals dicht. Naai nu de oren aan elkaar en laat de onderkant van de oren open. Vul de oren met een klein plukje wol en naai deze met 2 kleine plooitjes aan de voorkant dicht. Speld ze dan op de juiste plek op het hoofd en naai ze vast. Borduur het gezicht in een leuke kleur haakkatoen of borduurgaren (ik gebruikte zacht groen voor de ogen, hard roze voor de snorharen en zacht roze voor de snuit en mond). Naai nu het hoofd stevig op het lijfje vast.
Jasje:
Om het makkelijker te maken kunt je ook poppenkleertjes gebruiken (te koop in de speelgoedwinkel) of zelf een truitje haken of breien (gebruik dan een poppen patroon). Als je de kleertjes op het lijfje vast naait zie je de lelijke naden gelukkig niet meer.
Voor het zelf naaien van het jasje gebruikte ik een rest lapje met bloemetjes motief (bijv. oud kussensloop). Teken de vorm ter grootte van het lijfje en de mouwtjes uit op papier en knip het uit. Controleer of de vorm om het lijfje past. Speld dan de vormen op de dubbele stof en knip het 5mm groter uit. Naai het jasje in elkaar met eventueel mouwtjes erin. Naai eventueel een randje aan de onderkant van het jasje van een leuk kanten stofje. Doe nu het jasje aan en naai daarna de voorkant van het jasje dicht. De hals van het jasje maakte ik met een paar steekjes stevig vast aan het lijfje (het jasje kan dan niet meer uit). 
Sjaal:
Maak nu de sjaal van badstof. Knip een reepje stof van ca. 20 cm lang en 2 cm breed uit. De stof krult vanzelf om en je hoeft het eigenlijk niet om te zomen. Knoop het om de nek, zo wordt het nekje tegelijk ook een stuk steviger. 
Bloemetjes: 
Haak vervolgens 2 bloemetjes van verschillende grootte en kleuren (mintgroen en roze). Op dit filmpje kun je zien hoe dat moet. Naai ze op elkaar en naai er uiteindelijk een knoopje op. Deze bevestig je op het jasje aan de voorkant.

Als je besluit dit als kraamcadeau te geven, zorg dan dat alle onderdelen goed vast zitten ivm veiligheid.  
De lappenpoes is nu klaar!
 


Naai het zelf - details
Moeilijkheidsgraad: *** (je moet wel enigsinds kunnen naaien)

Reacties

Een reactie posten

We stellen jouw mening en reactie zeer op prijs.
Alvast bedankt voor je reactie op Klein Zoet Geluk.

Svenny en Daan