Geode van wol

In het Geologisch Museum in Laren kun je een Geode (een ronde holle steen van wel duizenden jaren oud waarin kristallen zitten verborgen) uitzoeken en deze ter plekke doormidden laten zagen. Dat is ontzettend spannend! Hoe zal de binnenkant eruit zien...? Zullen er mooie kristallen te zien zijn? Vandaag maken we ook een soort Geode, maar dan van wol. Leuk en spannend om te maken met kinderen.


Benodigdheden

+ wol (merino) 4 à 5 kleuren
+ olijfzeep en/of groene zeep
+ noppenfolie
+ handdoek
+ kommetje warm water
+ schaar

Als je met kinderen werkt of onervaren bent met vilten dan is bergschaapwol fijne wol om mee te werken. Het vervilt iets sneller en is wat grover van structuur. 

Je begint met een klein plukje wol. Je kan er evt. een knoopje in leggen en dan de wol er om heen wikkelen, zodat het een bolletje wordt ter grootte van een grote knikker. Daaromheen doe je een andere kleur wol. Zorg er voor dat je de wol er met dunne laagjes overheen legt, beetje dakpansgewijs. Over de 2e laag leg je weer een 3e laag in een andere kleur etc. Dat doe je met ongeveer 4 verschillende kleuren.

Kneed de wol iedere keer een beetje samen alsof je een gehaktballetje maakt. Het is leuk om als 5e en laatste kleur te eindigen met de kleur grijs of b.v. bruin, dan is het net een echte steen. 

Leg de bol, ongeveer ter grootte van een grapefruit, heel voorzichtig in een bakje warm water waar je wat groene zeep in hebt gedaan. Laat het goed nat worden en haal het er voorzichtig weer uit. Kneed de bol weer alsof je een gehaktbal maakt en blijf dat een aantal minuten doen, totdat je een mooie ronde bol krijgt. Door het warme water en het kneden krimpt het bolletje. Na een aantal minuten houd je het onder de warme tot hete kraan, daar gaat de wol nog extra van krimpen. Je kunt wat olijfzeep op je handen doen en verder gaan met kneden. Je kan de bol ook een aantal keer op de tafel gooien of op de grond. Daar gaat het ook goed van vervilten. 

Als de bol goed stevig aanvoelt kun je hem (samen met je kind) open knippen en laten drogen. Dat is het leuke aan dit project. Hoe zal de binnenkant er uit zien..? Veel plezier!

Hoe maak je een Geode

Reacties